Shakirah's FotoPage

By: Shakirah Mohd Sofi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]
Friday, 25-Apr-2008 01:57 Email | Share | | Bookmark
Percutian di Pulau Langkawi [29-31 March 2008]

 
 
 
View all 42 photos...
Last sekali aku g Pulau Langkawi masa first honeymoon dgn hubby end of year 2005. Aku dgn yus plan nak bawa Danish g Pulau Langkawi tahun nie. Kebetulan plak tiket firefly murah so apa lagi terus book la..2 org adik aku pun nak ikut..hehehe.. ada la bibik nak jaga Danish. Seminggu sebelum nak bertolak, Danish kena chicken pox..kesian tgk dia..muka penuh dgn bintik2 merah..mula-mula aku x nak bawa Danish tetapi yus plak x sampai hati nak tinggal anak kesayangan dia..so dengan keadaan yang x berapa pulih sepenuhnya kitaorg sepakat bawa Danish ke Langkawi tetapi dgn syarat tidak boleh kena hujan..nanti x sembuh.

Day 1

Flight kitaorg pkl 9.45 pg..so kuar rumah dlm pukul 8.00 pagi..minta adik ipar tolong hantarkan..thanks adenan nnt along belikan coklat yer...sampai sana check in..pastu lepak tunggu plane sampai...Danish sibuk breakfast dgn coklat nini..selera mkn Danish klu demam mmg down..badan Danish susut sgt..so klu leh dia nak apa penuhi je..jgn bg sampai dia nagis...semasa dlm kapal terbang Danish mula naik angin...jenuh juga la..dgr dia merenget hampir setengah jam..smpai la ke Pulau Langkawi..Sesudah sampai amik luggage pastu g kaunter kereta sewa...yus nak sewa Toyota Camry tapi full book..so just dapat new Sentra je..jadi la..then terus menghala ke Pantai Cenang..coz our hotel kat that area..kitaorg stay kat TM Resort sebelah Awana Porto Malai.....best gak coz..dapat bilik menghala ke laut...disebabkan Danish tido so..lepas zohor baru nak move cari mkn tengah hari..mmg best stay kat area Pantai Cenang coz banyak kedai makan. Pas mkn kitaorg singgah ke Beras Terbakar untuk shopping minyak angin dgn kain batik...kiriman orang...pastu g Idaman Suri untuk survey coklat...last skali singgah Ismail Group untuk beli coklat...agenda ari pertama adalah shopping..so mlmnyer pas dinner kat Pantai Cenang..terus balik coz nak tengok AF.

Day 2

Kitaorg dh janji dengan satu agensi nak g Island Hopping iaitu pusing-pusing pulau. Dalam sekitar pkl 9, ader van dtg jemput..yang kelakarnya kitaorg just naik jeti sebelah hotel je kat Awana Porto Malai tp beria2 je ader driver dtg jemput..nak buat cam ne dh ader dalam pakej...So agenda ari ini pun bermula..seronok giler dapat naik bot...rasa macam nak naik lagi...sekitar pkl 9.30 kitaorg sampai Pulau Dayang Bunting...Kitaorg diberi masa selama 1 jam untuk jalan-jalan sekitar Tasik Dayang Bunting. Memang mencabar gak nak berjalan dari laut hingga ke tasik coz..dah lama x tracking..sian yus sbb kena kendongkan Danish..Kitaorg boleh dikatakan bot yang paling awal sampai..so bila sampai di area tasik..mmg menarik..bleh mandi tp kitaorg x nak mandi kat situ...just menikmati keindahan alam...ada petua orang tua-tua, bagi pasangan yang tiada anak bleh la datang ke tasik ini dan minum air tasik/telaga kat situ utk mempercepatkan proses dptkan baby...x tahu la betul ke tidak...selepas sejam di sana kitaorg menuju ke Pulau Helang..di mana terdapat banyak helang yang berterbangan di tengah-tengah laut...driver boat kitaorg bagi makanan untuk helang, x sampai 1 minit banyak sungguh helang yang datang serbu makan makanan tersebut..memang best…pengalaman yang x dapat dilupakan…selepas itu kami dibawa ke sebuah pulau iaitu Pulau Beras Basah…pantai disitu sangat cantik..mmg dh plan nak mandi kat situ…so apa lagi kami sefamily pun terjun dan berendam di dalam pantai yang cantik ini…yang kelakar..Danish first time mandi laut..memang dia ketakutan..sian anak mama…pas mandi kitaorg breakfast dgn bekalan sandwich yang di bawa. Nasib baik pas masuk je dlm bot hujan pun turun..renyai-renyai ajer..kami pun apa lg membungkus la Danish dgn towel yg ada..pas sampai jeti hujan pun bhenti…so kami dihantar ke resort..pas sampai resort nmpk swimming pool..berhenti mandi plak..mmg puas la berendam anak beranak…pas zohor kitaorg g cari mkn then terus ke Cabel Car di Gunung Mat Cincang. Pas naik cabel car..kitaorg menghala ke Tanjung Rhu utk sesi minum petang..memang cantik dan menarik tempat nie..aman..dan damai je…pastu nak singgah Telaga Air Hangat tetapi dah pkl 6 tmpt tue pun dh tutup…Pastu pergi ke Pekan Kuah jap nak g Duty Free nak shopping kasut..memang murah gak..Adik nak shopping beg plak..singgah semula Idaman Suri dan Ismail Group..selepas dah abis shopping kitaorg just tapau je makanan utk mlm tue coz kesemuanya dh keletihan…

Day 3

Dh round banyak tempat…x tau dh nak g mana? Flight balik dlm pkl 4 ptg. Ada separuh hari lagi di Langkawi. Lepas pack semua barang..kitaorg pun check out…g lepak jap kat Petronas Quay..pastu di sebabkan lapar g makan kat Pekan Kuah…pas round2 sekitar kuah yus teringin plak nak lepak dekat Pantai Cenang…Kitaorg sempat tgk org main banana boat, jet ski dan para shoot. Mggu dpn nyer ada pesta air…mmg tgh ader persiapan di situ…pas lepak2..kitaorg terus g air port..coz nak solat n relax kat sana..Danish telah membuat huru hara di air port dengan bermain sembunyi-sembunyi dan lari-lari sekitarnya...Kitaorg sampai Penang dalam pkl 5.30..huhuk flight delay…
Conclusionnyer..mmg best g bercuti satu family…pas nie tunggu destinasi baru iaitu ke Terengganu dan Kelantan….



Monday, 11-Feb-2008 04:25 Email | Share | | Bookmark
Happy Birthday....

 
 
 
View all 10 photos...
Assalamualaikum.....

Fuh...hampir 4 months aku x update fp nie...
mesti dah berabuk sgt2 nie...
nak kata busy sepanjang 4 bln nie x juga..
mungkin buat2 busy atau penyakit M datang menyerang...

Entry for today to wish for my beloved hubby...happy birthday..
mama dgn danish sayang ayah..muahahaha...
apa yer nak kasi hadiah kat ayah..nnt difikirkan...

sepanjang 4 months nie mcm2 perkara dah berlaku...antaranya:

sehari seblm deepavali aku satu family turun k.l dgn ima..saje je lepak rumah suzi...celebrate birthday sarah..pastu g jalan2 kat Aquaria KLCC ...Danish terlalu excited coz dpt tgk fish yang byk...pastu g Nilai 3, seperti biasa ayah cari latest permainan remote control...

10 November 2007 - danish warded 3 days coz doc suspect danish kena neumonia (radang paru-paru)...masa tue hanya tuhan je yang tahu...danish first time masuk nursery..dia x biasa dgn keadaan budak2 kat situ yang sentiasa selsema & batuk..so infection la...selama beberapa hari kena guna netbulizer...

sehari lepas danish keluar hospital aku kena pergi kursus di Cameron Highland selama 2 hari ..ayah plak kena pergi ke Japan selama 3 weeks...so tinggal la danish dengan mak tok..sian mama dgn ayah terlalu busy..pastu baru danish dapat tinggal dgn mama...

kalau ikutkan rancangan aku dengan yus pada hujung tahun nie akan pergi bercuti di terengganu, sempena sukinah kahwin so kitaorang akan bercuti di sana..mungkin tiada rezeki ke terengganu, di sebabkan banjir yang teruk di kelantan so kitaorg beralih arah ke melaka..so sempat la bercuti di melaka, negeri sembilan, kuala lumpur dan tempat wajib sg. buloh...(menyusahkan mak cik kuzi lagi..)

seminggu lepas tue adalah raya haji...Masa raya haji tahun nie aku dgn yus bercadang membuat majlis akikah untuk danish..kalau ikutkan agak lewat kitaorg buat majlis akikah danish..tapi x pe janji dah selesai benda yang penting nie..majlis nie berlangsung di rumah mak aku kat sg. petani..so abah aku plan buat majlis naik rumah baru skali dgn majlis akikah danish..aku dgn yus bawa danish untuk melihat kambing disembelih...anak aku bukan main menangis sungguh2 sebab takutkan bunyi kambing...kesian aku tgk danish sebab takutkan kambing....so pada raya haji yang ke 3 maka tumbang la 2 ekor kambing untuk danish..tetapi bukan 2 ekor..rupa2nya 3 ekor..sepupu aku tumpang seekor kambing untuk anak dia..so bukan main meriah la majlis danish...yang paling kelakar skali..semasa marhaban dan berzanji di jalankan di dalam rumah danish la org pertama sibuk2 nak dengar siap duduk dekat tengah2 lagi..tapi selepas majlis bacaan selesai rupa2nya anak aku dh tertidur di tengah2 org ramai...bila orang ramai dh berhenti berzanji...dia bangun terus main...kelakar betul la danish...

Pada cuti tahun baru kami sekeluarga tidak ke mana2 coz bulan disember lepas dah banyak sgt berjalan...so banyak berehat di rumah mak aku je...Start bulan januari 2008 aku makin sibuk plak dengan student nak final exam, carry marks nak kena siapkan..final paper nak kena marks..pastu student nak masuk semula..mmg busy..yus plak kena ke Bangkok...so x sabar rasanya nak cuti raya cina...

so pada cuti raya cina nie..kitaorg pun x ke mana2 just jalan2 makan angin sekitar penang je...yus bawa aku dgn danish menaiki bukit bendera..fuh ramai sungguh umat manusia di atas bukit bendera..sampaikan nak naik train pun perpusu-pusu...sebelum tue g makan nasi beriani penang dulu...pastu kitaorg g lepak dekat padang kota...di sebabkan danish asyik kerja burung je so kitaorg kepenatan mengejar dia so ajak yus ke tempat lain...pas turun bukit bendera kitaorg pergi ke masjid terapung di tanjung bungah...dapat gak solat di sana..alang2 dah di sana yus ajak aku g feringhi walk...best gak ada banyak barang menarik..sempat gak beli train utk danish..dan table runner utk aku.....memang memenatkan kerana yus lupa bawa stroller danish so kena berdukung la si danish tue...tapi ayahnyer la yang dukung...mama nyer mana larat dukung danish...so ini la..antara kisah2 yang tertinggal selama 4 bulan...
so gambar yang sempat di update pun hanya la di bukit bendera..lupa bawa camera just guna handphone je...


Thursday, 25-Oct-2007 02:56 Email | Share | | Bookmark
Aksi Lincah Danish Di Pagi Raya 2007

 
 
 
View all 18 photos...
Selamat Menyambut Hari Raya Aidil fitri....
Maaf Zahir & Batin...
Jemput la datang ke rumah kami....

Tahun 2007 nie kami sekeluarga beraya pertama di rumah mertua aku...
Memang meriah sungguh sebab semua ahli keluarga berkumpul..
Orang yang paling gembira adalah Danish sebab dapat jumpa semua sepupunya...
Tetapi disebalik kegembiraan tersebut terdapat cerita yang menyedihkan....
Danish terluka mulutnya sehari sebelum raya..coz terjatuh semasa kami sekeluarga pergi shopping
di Pacific Megamall, Penang...sedang sibuk ayah nak membayar di kaunter..Danish pun sibuk lari ke sana sini, mak sibuk mengejar tiba-tiba... terjatuh mulutnya terluka terkena kaunter bayaran...
Apa lagi kecoh juga la bekerja ke klinik berdekatan untuk buat rawatan..
Alhamdulillah doktor maklumkan luka tersebut tidak dalam...siap doktor katakan perkara berikut normal sebab anak lelaki baru di katakan hero...Yang kiter nie dah gelabah bila tengok darah yang banyak...Sian Danish raya tahun nie dengan muka yang berluka sana sini....



Tuesday, 9-Oct-2007 05:48 Email | Share | | Bookmark
When Danish 13 months...

 
 
 
View all 11 photos...
Danish mula berjalan ketika umur 11 bulan..
skrg umur dah mencecah 13 bulan so makin ligat la dia berjalan...
sampai mama pun x larat nak ikut ke mana dia berjalan...
orang yang paling gembira bila Danish mula berjalan adalah ayah coz ayah dh ada geng nak walk dengan dia...selalunya mama kena tinggal kat belakang...
Dlm bulan ramadhan nie Danish terpaksa di tinggalkan di umah mak tok coz ummi skrg tengah mabuk mengandung 2 bulan..so pasni Danish dah kena hantar ke nursery Tiara Tots...
Setiap malam mama dgn ayah mesti sibuk bercerita tentang Danish coz dah hampir 2 minggu Danish x tinggal dengan kitaorg...Walaupun every weekend kita jumpa tp x sama dgn tinggal sebumbung...Rindu dgn gelagat dan juga aksi spontan Danish...Pas raya pun still x dpt stay sama2 coz awal bln 11 baru leh amik Danish stay dgn mama dan ayah..
sok-sek-sok-sek...



Tuesday, 9-Oct-2007 05:33 Email | Share | | Bookmark
Jalan-Jalan Buka Puasa

 
 
 
View all 12 photos...
Ini adalah koleksi tempat yang sempat dilawati dibulan ramadhan...
Jalan-jalan cari makan utk berbuka...
Danish merupakan org yang paling gembira coz dapat makan makanan yg menarik..

1. Manhattan Fish Market
2. Casuarina Inn
3. Hotel Uitm
4. Restaurant Amandari
5. Lake Town Bukit Merah
6. Rasa Ayamas
7. KFC
8. Umah mak tok (perai) dan tok (nibong tebal)
9. paling special umah sendiri la...mama masak...
10. Pasar ramadhan...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net